Eiland geschiedenis

Eiland geschiedenis

Beknopte eiland geschiedenis; Toen de oppergod Zeus de wereld verdeelde onder zijn kinderen, was hij tot zijn grote schaamte zijn zoon Helios (de zonnegod) vergeten. Die was namelijk net onderweg zijn reis van oost naar west te maken. Toen hij terugkwam en merkte dat er werkelijk niets voor hem was overgebleven, was hij erg verdrietig. Zijn vader besloot toen speciaal voor deze zoon een eiland te scheppen die al het andere zou overtreffen. Het eiland rees op uit de zee en sindsdien is het de beschermelinge van Helios. Vandaar dat Rhodos ook wel het zonne-eiland wordt genoemd.

Het grappige aan dit verhaal is dat Rhodos daadwerkelijk uit zee is gerezen en dat men dat kan zien aan de bergtoppen die bezaaid zijn met eeuwenoude schelpen.
In de 11de eeuw v.Ch. was het eiland verdeeld in 3 provincies, te weten: Ialysos, Kamiros en Lindos. Dit staat vermeld in de Iliad van Homerus. Er zijn in die tijd 9 schepen naar de Trojaanse oorlog gestuurd, waarschijnlijk afkomstig uit Lindos.

Lindos

Lindos was een rijke provincie, daar zich hier de enige natuurlijke haven bevindt van Rhodos en hier dus veel handel werd gedreven. Bovendien waren de Lindiers meesters in het bouwen van triremen. Een soort van oorlogsboot. In die tijd had Lindos zo’n 200.000 inwoners. Door ervaring wijs geworden en waarschijnlijk toen al heel noodzakelijk, maakten de Lindiers de eerste zeewet, bekend als de Rhodeese wet. Deze wet werkte afdoende en werd zodanig overgenomen door de Romeinen.

In de 6de eeuw v.Ch. bereikte de welvaart van Lindos een hoogtepunt onder het regiem van Kleoboulos, een van de zeven Griekse wijsgeren uit de oudheid. Hij schreef een grafsteen voor Midas van Phrygia en beweerde dat deze steen eeuwig zou bestaan. Kleoboulos regeerde meer dan 40 jaar over Lindos en ligt er nu begraven op een uitloop van het vaste land richting zee

Rhodos stad

In 408 v.Ch. werd de stad Rhodos gebouwd door Hippodamos van Milesios, bekend als de eerste stad ontwikkelaar. Hij bouwde de stad, zoals we die nu nog kunnen bezichtigen. Allereerst de ruïnes van de tempel ter ere van de godin Athena, het stadion waar verschillende sporten werden beoefend, het theater dat nu geheel is gerestaureerd en het gymnasium waar toentertijd een retorische school gehuisvest was. Deze school die opleidde in het voordragen werd bezocht door onder andere Plato en Bruto.
Klik hier voor meer informatie over rhodos-stad.

Diagoras

Een heel bekend persoon uit de geschiedenis van Rhodos was Diagoras. Hij was boxer en kampioen van Rhodos. Hij was de afgevaardigde van Rhodos tijdens de Olympische Spelen in Olympia in de 79ste Olympiade, in 464 v.Ch. en won. De Grieken waren zo verrukt van deze atleet, dat men, zoals gebruikelijk bij Olympische kampioenen, een standbeeld van hem maakte en deze bevindt zich nog altijd daar. Bovendien schreef de dichter Pindar een ode aan Diagoras waarin hij zijn bewondering voor hem te kennen geeft.
Daarna werd de hele familie een ware legende, want ook zijn twee zoons, Damagetos en Akousilaos, wonnen tijdens de 83ste Olypiade in 448 v.Ch. de Olympische Spelen.
Dat is natuurlijk een hele prestatie, maar we zijn er nog niet, want ook twee van zijn kleinzonen werden kampioen boxen tijdens de Olympische Spelen. Tot op heden is er nog geen familie geweest die dit sportieve record heeft benaderd.

Historisch overzicht Rhodos

 • 3000 v.C. Neolithische vondsten tonen nederzettingen aan.
 • 1500 v.C. Myceense zeelieden vestigen zich op Rhodos
 • 1000-500 v.C. Ontstaan van Dorische stadstaten Lindos en Lalilos
 • 490 v.C. Rhodos moet zich aan de Perzen onderwerpen
 • 408 v.C. Rhodos wordt door de Atheners verwoest. Rhodos stad wordt gesticht.
 • 395 n.C. Rhodos vervalt aan het oost Romeinse rijk. In de Bisantijnse tijd wordt het eiland diverse malen veroverd
 • 304 v.C. De Macedonische veldheer Demetrios Poliorketes belegert tervegeefs de stad.
 • 164 v.C. Rhodos wordt Romeins
 • 1309-1522 het eiland staat onder heerschap van de Johannieter orde
 • 1522 Sultan Suleyman de grote neemt Rhodos in. Bijna 400 jaar blijft het eiland turks.
 • 1945 De engelsen veroveren het eiland.
 • 1947 Vredesverdrag van Parijs. De Dodecanesos wordt Grieks.
 • 1821 De Griekse vrijheidsstrijd begint.
 • 1912 De Italianen verslaan de Turken bij Psinthos en bezetten het eiland
 • 1943 Duitse bezetting.
 • 1967-1974 Militaire dictatuur. In 1972 wordt de monarchie afgeschaft.
 • 1975 Meerderheid Grieken beslist voor presidentiele democratie.
 • 1981 Griekenland wordt volwaardig lid van de EU. In oktober voor het eerst een sosialistische regering.
 • 1988 EU top in Rhodos
 • 1993 RhodosInfo wordt geboren

Throne of Helios (Rhodes experiance) in Rhodos stad (naast Blue Lagoon) echt de moeite van het zien waard.


AANBEVOLEN

Something Greek gift shop

Autoverhuur Rhodos

Autoverhuur Ixia – Trianda

Autoverhuur Faliraki

Elafos Keramiek fabriek

Bumpy Safari

Water hoppers duikschool

Surfline windsurf

MONTIADIS RENT A BIKE

Recente berichten