Rhodos stad – De Oude en Nieuwe Stad

Rhodos oude en nieuwe stad

Rhodos stad is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters op het gelijknamige eiland. Ongetwijfeld zul je tijdens je verblijf op Rhodos een bezoek aan deze stad brengen. Is het niet voor het strand en de uitgaansgelegenheden, dan is het wel voor de vele interessante bezienswaardigheden die hier te vinden zijn uit lang vervlogen tijden.

 

In feite is Rhodos stad in 3 delen te verdelen:

  • het middeleeuwse deel
  • het antieke gedeelte
  • het moderne deel

 

Het middeleeuwse deel

Rhodos stad is een van de best bewaard gebleven Middeleeuwse vestingsteden op de lijst van de UNESCO en dus meer dan waard om ontdekt te worden. Al wandelend door de nauwe straatjes met de kinderkopjes, kun je de imposante riddergebouwen, de vestingmuren, slotgracht, Byzantijnse kerken en minaretten bewonderen. Ongetwijfeld krijg je het gevoel dat de tijd hier lijkt te hebben stilgestaan. Dit deel van de stad zou zo het decor van een film kunnen zijn…. Het geheel ademt een zeer relaxte sfeer uit, ondanks dat je natuurlijk ook merkt dat Rhodos-stad tegenwoordig een levendige plaats is. De oude stad is het echter waard om nader ontdekt te worden!

Binnen de vestingmuren bevindt zich onder meer ook het uit de 14e eeuw daterende Paleis van de Grootmeesters. De muren zijn opgebouwd uit beige zandsteen, afkomstig uit Archangelos.

Het paleis bestaat uit 205 indrukwekkende kamers en salons en herbergt een unieke collectie van 16e en 17e eeuws meubilair. Ook fraaie Romeinse mozaïekvloeren uit Kos zijn hier tentoongesteld.

Ook de moeite waard is het theater Melina Merkouri, gelegen aan de slotgracht van de Middeleeuwse stad. Hier worden de hele zomer door concerten, theater en dansvoorstellingen georganiseerd met het prachtige decor van de bastions van de vestingmuur op de achtergrond. Een rondleiding met een gids is aan te bevelen wanneer je uitgebreid kennis wil maken met dit deel van de stad. Je bezoekt dan onder meer het Archeologisch Museum, dat gehuisvest is in een gebouw dat ook het Gotische ziekenhuis was van de Johannieten.

Bewonder de diverse moskeeën die gebouwd zijn tijdens de Turkse overheersing en ontdek de herbergen van de kruisridders, gelegen aan de bekende Ridderstraat (Ippoton).

Het bruisende centrum van de Middeleeuwse stad is tegenwoordig het Hippokratus Plein. Hier komt de Sokratesstraat, het winkelcentrum van de stad, op uit. Rondom het plein zijn veel barretjes, restaurants en uitgaansgelegenheden, waardoor het hier altijd gezellig is.

De muur van Rhodos StadMoskee in Rhodos stad
Het Paleis van Rhodos Stad

De Nieuwe stad

De meeste toeristische voorzieningen en uitgaansgelegenheden bevinden zich in het moderne gedeelte van de stad. Overdag kun je hier heerlijk genieten op één van de terrasjes. En ’s avonds kunt u zich hier in het bruisende uitgaansleven van Rhodos-stad begeven.

Bij een bezoek aan Rhodos stad is het ook de moeite waard om de beroemde Mandraki haven met een bezoek te vereren. Mandraki was een van de 5 havens die er op Rhodos in de oudheid bestonden. Tegenwoordig komen er dagelijks tientallen jachten aan en vertrekken er dagboten naar o.a. Lindos en Symi. Naast de haven staan onder meer de drie stenen Byzantijnse windmolens die vaak gefotografeerd zijn. Net zoals de twee pilaren op de kop van de haven, waarop op beiden een beeld van een hert staat (symbool van het eiland Rhodos). De pilaren vervangen de enorme Kollos van Rhodos die er in vroeger tijden heeft gestaan.

En hou je van winkelen? Dan vind je, los van de talloze kleine winkeltjes in de stad in het imposante complex van de Nea Agora, vlakbij de haven, een mooi winkelcentrum.

Tot slot het Rhodini park, gelegen op slechts 3 km afstand van Rhodos-stad. Je vindt hier diverse prachtige tuinen die rijk zijn aan bloemen, pittoreske laantjes en rustieke vijvertjes. Heerlijk om even tot rust te komen na een dag in de stad! En wanneer je met kinderen op vakantie bent, is een bezoek aan de kleine dierentuin alhier, met o.a. de beroemde herten van Rhodos, ook een aanrader. In het park zijn tevens een deel van de overblijfselen van de oude dodenstad te zien met o.a. de tombe van Ptolemeus, dat in een rots is uitgehouwen.

De oude antieke stad

Het antieke gedeelte is gelegen op de heuvel Agios Stafanos (ook wel Monte Smith genaamd). In het mooi opgezette en archeologische pak met veel groen ligt het Stadion uit de hellenistische periode (3e eeuw v.Chr). Hier werden de atletiekwedstrijden gehouden van Alia, het grootste evenement van het oude Rhodos, ter ere van de zonnegod Helios. Naast het Stadion ligt een klein, gerestaureerd theater waar ook, net als in de oudheid, muziekvoorstellingen worden gehouden. Op de top van de heuvel staat de tempel van Apollo, de beschermheilige van de stad. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Wanneer je geluk hebt is de zonsondergang van hieruit ook betoverend mooi!


AANBEVOLEN

Something Greek gift shop

Autoverhuur Rhodos

Autoverhuur Ixia – Trianda

Autoverhuur Faliraki

Elafos Keramiek fabriek

Bumpy Safari

Water hoppers duikschool

Surfline windsurf

MONTIADIS RENT A BIKE

Recente berichten