Bezienswaardigheden

Interessante bezienswaardigheden op Rhodos

Het eiland heeft vele bezienswaardigheden, dus een dagje op tour met een huurauto is echt een must. Hier een opsomming van de meest interessante bezienswaardigheden.

De oude stad (je maakt hier een tijdreis terug in de middeleeuwen)

De oude stad is omringd door middeleeuwse muren met zeven poorten. De poort van de navel station, de poort van Agios Ioannis, de poort van Agia Ekaterini, de poort van Apostle Paul, de poort van Amboise, de poort van Agios Athanassios en de poort van de haven. 

Bezienswaardigheden in de oude stad zijn o.a.: Pili Elefterias, Panagia tou Kastrou, Simis plein, het kasteel van de Grand Masters, het Archeologisch Museum, de beroemde ridder straat (Ippoton street), de kloktoren, de Minaretten van de oude stad, de Great Hamam, Ippokratous plein, Moskee van Suleiman en het Byzantijns museum.

Embona

Een van de meest pitoreske dorpen van Rhodos en tevens het centrum van de wijnteeld op het eiland. Het dorp ligt aan de voet van de berg Ataíiros, dit is de hoogste piek op het eiland (1215 m). Ook vind je hier de ruinen van een tempel opgedragen aan Zeus en de kleine kerk St. John de evangelist. Een locale traditie in Embonas zijn de volksdansers in traditionele kleding die optreden op kleien en grote feesten. De meeste optredens zijn in de laatste drie weken van augustus.  .

Kritinia kasteel

Het kasteel bij Kritina wordt rond 1309 gebouwd door de Venetianen. De naam van het kasteel was Kastel Nuovo en het nagelegen dorp Kritinia werd omgedoopt in Kastellos. Pas halverwege 1900 wordt de eerste naam Kritinia weer gebruikt.

Filerimos

Dit is de site van de Doric van Ialysson, een van de die historische steden van Rhodos. Het was eens een landing plaats voor invallende legers. En ook de locatie waar de rijke Venetiaanse handelslieden, ridders en de Turken van Ottoman in latere eeuwen woonden. 

Filermos ligt hoog boven de zeespiegel en geeft een fantastisch uitzicht over de zee. De naam Filerimos betekend vertaald “vriend van de eenzaamheid” en je kunt hier de 14e eeuwse kerk van Our Lady of Filerimos bezoeken. Deze is gebouwd op de locatie van een oude tempel die opgedragen was aan Zeus en enige malen is gerestaureerd. 

De turken gebruikten het als paardenstal en was uiteindelijk vernield tijdens bombardementen in de tweede wereldoorlog. Een andere locatie die U daar kunt bezoeken is gebouwd door de Italianen als een groot kruis die beklimbaar is. Vanaf hier heeft U een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.

Ancient Kamiros

Dit is een van de andere drie historische steden van Rhodos en de enigste die is gebouwd zonder verdediging muren. Het grootste deel is opgegraven en de ruines geven een perfect beeld van een stad die is verlaten rond de tijd van Christus. Het is één van de best behouden Griekse steden uit de oudheid.

Kamiros was bewoond tot de 4e eeuw AC toen het op een mysterieuze wijze werd verlaten. Tot de ruines behoren o.a. de agora (markt) met zijn Dorische stoa (colonnade) van de derde eeuw BC, een aquaduct en de Temple van Kamira Athena.

Kalithea SPA

De minerale bronnen zijn sinds de oudheid bekend om hun genezende werking. Hippocrates heeft ze al aanbevolen voor genezing van nier problemen, reumatische en arthritis.
De baden werden hier gebouwd door de Italianen in 1929 en zijn momenteel onder restauratie. Je vind hier een gezellig klein strand maar het meest belangrijke aan Kalithea is dat het de enigste locatie is die is vrijgegeven voor scuba diving.

Antony QuinN en Ladiko 

Gesitueerd tussen Faliraki en Afandou ligt Ladiko met een klein zandstrand en een taverna nabij, ideaal om te snorkelen. Via een kleine weg komt men aan een volgende baai. Deze staat bekend als Anthony Quinn baai, deze is genoemd naar de acteur Antony Quinn die er op een van zijn bezoeken (het verfilmen van de kanonnen van Navarone) verliefd op werd. Je kunt hier genieten van de rust en het prachtige glasheldere water. 

Monolithos

Op een kleine afstand van het Monolithos ligt het Monolithos kasteel op een 260m hoge rots. De ridders gebruikten dit als uitkijkpost over de zee en het omliggende land.Er is een klein witgekalkt kapelletje binnen de ruines hetgeen tot nu toe in gebruik is.
Het werd herbouwd door de ridders en gerestaureerd door Grand Master D’ Aubusson in 1488. Het uitzicht vanaf het kasteel is adembenemend. 

De vlindervallei

Vanaf midden juni tot September word de vallei van Petaloudes bewoond door duizenden vlinders die afkomen op het aroma dat wordt afgegeven door de bomen. U kunt door de vallei wandelen via de aangelegde paden vanwaar u de vlinders kunt bezichtigen en fotograferen. Vaak lijkt het of de vlinders slapen op de bomen overdag en er wordt gevraagd om stilte te bewaren, niet in handen te klappen of aan de bomen te schudden.

Prasonissi

Een eiland verbonden door een zandplaat met het vaste land, op het meest zuidelijke punt van het schiereiland bevind zich een vuurtoren, het is hier dat de Egeïsche zee en de Middellandse zee elkaar ontmoeten.

De zeven bronnen (Seven Springs)

Hier werd rond 1930 een irrigatie systeem gebouwd voor bewatering van de olijven gaarden in het in de buurt gelegen dorp Kolymbia. Deze locatie is een bezoek waard vanwege de zeven bronnen die elkaar hier ontmoeten en uitmonden in een klein meer. Door het bos overschaduwd vind men hier een gezellige taverne aan de stroom en een goede parkeergelegenheid vlakbij. Als U moed genoeg heeft kun je een tunnel doorwaden die vlak bij de taverne begint en uitkomt in het meertje.

Monte Smith

De historische Hellenistische stad Rhodes is gesitueerd op de oostelijke hellingen van Monte Smith. Hier zijn een paar overblijfselen van de stad waaronder een gerestaureerd stadium en de gedeeltelijk gerestaureerde tempel van Apollo. De heuvel stond vroeger bekend onder de naam Mount Agios Stephanos en is bekend als Monte Smith sinds de Napoleon oorlogen, toen de Engelse admiral Sydney Smith het gebruikte als een observatie post. Je hebt van hieruit een fantastisch uitzicht op de Turkse kust, het eiland Symi en Tilos.

Tsambika klooster

Gesitueerd op de berg Tsambika, dit Byzantijnse klooster dateert uit de 14e eeuw.
De vrouwen van Rhodos die problemen hebben om een kind te krijgen ondernemen een pelgrimage naar dit klooster op 8 september. Om hun uiting te geven van hun appreciatie noemen zijn hun zonen Tsambikos en dochters Tsampika  .

Lindos

Lindos is een schilderachtig dorpje; het is erg mooi gelegen en bestaat uit witte huizen. Het dorp staat onder monumentenzorg en ligt tussen schilderachtige baaien en de Antieke Acropolis in. De Acropolis kun je te voet of per “ezeltaxi” bereiken. Zowel het dorp als de Acropolis is zeker de moeite van een bezoekje waard! Reken er echter wel op dat het heel druk kan zijn in Lindos  .

Prifitis Ilias

Hier Iets buiten het dorpje Dimilia staat de 14e eeuwse Byzantijnse kerk Agios Nicholas Fountoukli. Van de buitenkant is de kerk al een plaatje om te zien, maar het is zeker de moeite waard om ook eens binnen in de kerk te kijken. Aan de muren hangen prachtige fresco’s.

Rhodos Stad (de nieuwe stad)

Het Aquarium

Rodini Park, met de tomb van ptolemeus.

WEES VOORZICHTIG MET VUUR IN DE ZOMERMAANDEN, de bossen zijn dan zeer brandbaar en een kampvuur is dan ook ten strengste verboden.

AANBEVOLEN

Something Greek gift shop

Autoverhuur Rhodos

Autoverhuur Ixia – Trianda

Autoverhuur Faliraki

Elafos Keramiek fabriek

Bumpy Safari

Water hoppers duikschool

Surfline windsurf

MONTIADIS RENT A BIKE

Recente berichten